neděle 26. ledna 2014

Jsem kofeinista. No a co?

Že káva způsobuje celulitidu? Že odvodňuje? Že zvyšuje krevní tlak a že se nedoporučuje při hubnutí?
No, já tomu stejně nevěřím. (A nebo věřit nechci.)
Já raději věřím tomu, že když si jí dám před cvičením, že mě nakopne.
A taky tomu, že mi to po ní lépe myslí.
Tak. :-D
Pojďme se podívat na zoubek kávě. :-)




Já teda nevím jak vy, ale já bez kávy nedám ani ránu. Teda jako jo, občas si řeknu, že to přehánim a že si dam třeba den dva pauzu. Ale pak zase kafuju o sto šest.
Těžko říct. Je to taková moje slabost.
Když mám chuť na sladké, dám si kávu.
Když nemám energii, dám si kávu.
Když mám chuť na kávu, dám si kávu.

Vždycky jí mám k snídani, bez toho to nejde. Občas si dám po obědě a většinou ještě k odpolední sváče, tzn. před cvičením, protože většinou cvičím odpoledne.

A kde kávu piju nejčastěji, když pominu to, že doma piju zásadně jacobs velvet s mlékem?
(Jej, to jsem ještě nezmínila. Kávu bez mléka prostě nedám. Takže ona ta moje závislost asi není tak úplně o kávě. )
Nedám dopustit na kávu ze Starbucks (ano ano, je to děsně komerční, souhlasím a v podstatě si kupuju tu značku), ale vzhledem k tomu, že v okolí žádný Starbucks nemáme (díky bohu, vždyť bych byla za chvíli dočista bez peněz!), nenavštěvuji ho tak často. Když ale někde jsem, např. v Praze nebo v jiném větším městě, kafíčko si neodpustím. Miluju ty jejich obrovský hrnečky. Respektive hrnce.
Mezi mé neřesti patří plzeňské Crosscafe. Jednoznačně. Nejhorší je, že Crosscafe na mě číhá na každém rohu a já většinou neodolám a prostě si tam na to presso a nebo lattečko zajdu. A taky občas na cheesecake. Zrovna v pondělí jsem tam poobědvala cheesecake a obří latte. Ano, čtete dobře. Poobědvala.
Ne, nedělám jim tady reklamu, ale mají tam výborné bagetky, panini, toasty s lososem, saláty.. a již výše zmiňované cheesecaky. A tu kávu. Mmmhm.
V poslední době jsem začala více pít kávu v Tchibu, Ještě nemám klientskou kartu, na kterou se sbírají zrníčka, ale dosti o ní uvažuju! Voní na sto metrů a výborně chutná.

A víte co? Konzumce kávy má spoustu výhod!

  • po ránu nás skvěle nakopne a dodá nám energii
  • uvolňuje endorfinky
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti rakovině prsu
  • působí proti infarktu
  • má mnoho antioxidantů
  • díky kávě nebudeme v pokročilém věku dementní
  • snižuje riziko onemocnění cukrovkou
  • obsahuje vlákninu
No nezní to skvěle? Jdu si udělat jeden šálek.
Nezapomínejte ale, že všeho s mírou. Když si dá někdo pět šálků denně a do každého si naleje půl litru mléka, asi už to nebude úplně ok co se týče konzumace mléka. A pět šálků denně se mi taky zdá příliš.






18 komentářů:

  1. Káva že způsobuje celulitidu? :OOO Tak to zahazuju veškeré své železné zásoby a už NIKDY ji pít nebudu!!

    Haha, ne. Kafe miluju a nedám na něj dopustit, kdybych si ho nedala ráno k snídani, asi bych byla pěkně nevrlá ( a ospalá:D)-nebo si to možná jen vsugerovávám, ale jak jsi řekla-někdy na kávu mám vyloženě chuť a je to pro mě taková odměna, symbol odpočinku, na chvíli se zastavím, popíjím tu dobrotu a projíždím například oblíbené blogy:) A jako nakopávač před cvičením také funguje dokonale. Horší je, že tady v Praze je takových kaváren jako Starbucks a Crosscafé na každém rohu spoustu, a tak musí člověk dost odolávat, jinak by peněženka zaplakala:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo!!! Všechno to vyhoď do koše!!

      Přesně tak, já bych taky byla nevrlá a protivná a ospalá a prostě by mi to chybělo. :-) No jsem ráda, že v Praze nejsem, ale ono i to Crosscafe, když je tady všude, je dost nebezpečná věc. :-D

      Vymazat
  2. já kávu miluju.. nebo spíš milovala, protože čím dál tím víc zjišťuji, že mi dělá samé neplechy (kromě té ranní před snídaní a před vším), a vlastně že mi ani moc už nechutná (jak to??)
    Ale souhlasím s tebou. Crosscafé je moje nejoblíbenější!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechutná? :O
      Ano, ano crosscafe je číslo jedna. :-)

      Vymazat
  3. Já kávu vůbec nepiju, je mi z ní hrozně, možná kvůli nízkému tlaku.. vždycky se z ní klepu. :D Jsem spíš čajová. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaje jsou taky super :-)

      Vymazat
    2. Přesně jak říká Wendy :-) Já ji také vůbec nepiju, já se z ní vždycky rozklepu a chce se mi zvracet :-D Nevím, co to je :-D Dávám si kávu tak 1x za měsíc možná ani to ne, ale vždycky mi chutná :-) Café laté a ta pěna super :-) Čaje jsou u mě na prvním místě :-)

      Vymazat
    3. Jej,to nevím, jestli vám mám závidět, že nejste závisláci a nebo vás litovat :/

      Vymazat
  4. Tak pod tohle se podepisuji! :D Bez kafe ani ránu a hlavně ani RÁNO! :D Já teda ty obyčejné instantní už piju velmi málo, nechávám si vždy v Oxalisu namlít kávu na turka. Dneska jsem si donesl nějakou Kostariku a čokoládu, tak jsem zvědavý. :)) A jak říkáš, když mám na něco chuť, dám si kafe. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :-)
      Jo, Oxalis je super, úplně jsem se zapomněla zmínit. :-D Ale měla jsem odtud jen vanilkovou a skořicový šneky. Ta vůůně. :-)

      Vymazat
  5. já taky "negativní účinky" neřeším a vidím jen samá pozitiva;) ale snažím se pít kafe, jakože fakt kafe, to instantní jen občas, doma mám mlýnek, takže vždy čerstvě pomelu a pak si dělám překapávanou...a od té doby, co se snažím kupovat lepší kafe si ho dám klidně i úplně černé bez ničeho, ale to napěněné mlíčko si občas taky neodpustím;)

    OdpovědětVymazat
  6. kafe mi strašně voní, ale vůbec nechutná. Moje máma si doma mele svou vlastní zrnkovou kávu a to je krásná vůně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Náhodou logr z kávy se dopořujuje jako peeling na celulošku, už jsem to zkoušela, ale zadělala jsem neskutečně celou vanu :-)

    A jinak...pij, co Ti chutná. Já tedy piju vyloženě jen logrovou, je to prý lepši než ty rozpustný, ale nevím.

    OdpovědětVymazat
  8. Kafe ano kafe ano :) Nedokážu si představit bez něj už fungovat. Je to takový můj rituál :) Někdy se snažím množství omezit, ale min. ten šálek denně si vážně neodpustím... :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Kafe mi dřív strašně vonělo, ale moc nechutnalo :) Naučila jsem se ho pravidelněji pít až před státnicema a teď si ho dám jen občas...Nejlepší je stejně čerstvě umleté :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kafe vůbec nepiju, nikdy jsem nezačla a začínat nehodlám, protože mi vážně nechutná :) To ale neznamená, že bych nějak odsuzovala ti, kteří ho do sebe lijí litry, každý máme přece své :)))

    OdpovědětVymazat
  11. Kafe miluju a jsem závislačka snad 10 let. Mám doma Nesspreso a prostě mńam. Hezké fotky :-) Love run eat repeat

    OdpovědětVymazat
  12. Já mám období, kdy piju skoro jen kávu a období, kdy zas jen čaje. A teď už docela dlouho trvá to kávové, potřebuju se ho zbavit, je to náročnější na peněženku :D A přesně jak říkáš, jsem ráda, že Starbucks není v mém blízkém okolí.. (zato jsem objevila v blízkosti Costu, kde mají taky výborný kafe, ale ne o moc levnější)
    A tedy nevím, poslední dobou mi káva v crosscafe vůbec nechutná. Ale panini a tousty tam mají fajn :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :-)