úterý 26. listopadu 2013

Zdravě na koleji? Ano.

Hezký den!
To počasí se dneska docela pomátlo, ne? Ráno sníh a teď to tam vypadá jak na jaře :-) Už od rána cítím, že se o mě pokouší rýmička, tak tady popíjím zázvorový čaj s citronem a medem. To je prostě všelék. Žádný paraleny, žádný modafeny, panadoly a podobně.. Na zázvor nedám dopustit! Ale teď k dnešnímu tématu :)

Většinu roku trávím na koleji. Takže společná kuchyňka pro celé patro a tím pádem žádné velké kuchtění..
Štvou mě některé řeči, že na koleji to prostě nejde a jsem chudej student a jdem radši na kebab a tak podobně. Ale podle mě když se chce, všechno jde.. A tedy i zdravé stravování (v rámci možností samozřejmě) na koleji je možné.

Jak tedy jím já?




Snídaně
Snídaní řeším většinou tak, že si namočím vločky přes noc do vody a mléka a k tomu přidám chia semínka. Ráno jen ohřeju, přidám ovoce, burákové máslo a jim. Nebo opeču toastík, namažu burákovým máslem, nakrájím kolečka banánu, posypu skořicí a.. mňam. O snídaních už jsem se rozepisovala
zde.


Obědy
Vařím si sama a většinou nějaké rychlovky. Mám moc ráda různé mixy příloha + bílkovina + zelenina. Nejčastěji mám kuskus s tuňákem a kukuřicí (+ kari!!). Někdy s cuketou, lilkem, paprikou atd..Často také dělám nudle z Marks & Spencer. Jsou hotové raz dva a moc dobré. Nejraději je mám s rajčaty.. Jenom na pánvi na trošce oliv. oleje ohřeju nakrájená rajčata, přidám bazalku, sůl, pepř a mlaskam si. Hotové během chviličky. Občas si dám celozrnné špagety (v Lidlu je mají za dvacku) taky třeba s těmi rajčátky. Nebo se špenátem a kuřecím masem. Taky mňamka. Poslední dobou dělám často rizoto. Ano, to české rizoto aneb smíchám, co najdu. Maso, rýže, mrkev, hrášek, kukuřice, brokolice apod.

Svačiny
Ke svačině mam téměř denně tvaroh nebo jogurt s něčím (ať žije stereotyp). Někdy ho jen smícham s troškou proteinu na oslazení, někdy se skořicí, někdy s kakaem. Přidám oříšky nebo lžíci burákového másla, někdy ovoce. Také mám moc ráda avokádo, takže pomazánka z avokáda je taky fajn sváča. :) Rychlé, dobré, zdravé!

(jedna z těch luxusnějších odpoledních svačinek)

Večeře
Večeře mám hotové snad ještě rychleji než obědy. Nejčastěji nějaká bílkovina + hromada zeleniny. Miluju syrovátkový sýr z Lidlu, ten mám téměř denně. Vždy alespoň polovinu. Buď ho šoupnu do zeleninové salátu nebo si ho dám jen tak a chroupu k tomu zeleninku. Často si dělám hemenex. Pánev, oliv. olej, na to pár plátků šunky, tři vajíčka, sůl, pepř a je to. To bych mohla jíst pořád.
Mám ráda různé saláty ze zeleniny.. Takže nějaký ten základ jako je baby špenát nebo římský salát, ledový salát mi nesmí nikdy v lednici chybět. Mrkve kupuju po kilech, protože těch není nikdy dost a hodí se ke všemu. To samé rajčata.
Občas si dopřeju a koupím si uzeného lososa (ááá, po tom bych se mohla utlouct), ale jen když je někde v akci. :D

Abych to shrnula. Žádné velké vyvařování se u mě opravdu nekoná. Když jsem doma, tak jo, to si s tím vyhraju. Je sice fakt, že minulý týden jsem pekla na koleji musli tyčinky. Jednak proto, že jsem měla přebytek musli a nevěděla jsem, co s ním (moc mi nechutnalo) a taky proto, že mě už fakt chytil pečící amok. :D

P.S. Omluvte kvalitu fotek, vím, že to je děsný, ale nemám pořádný foťák a mobil už neni nejmladší..
P.S.2 Jsem si vědoma toho, že nemám perfektní jídelníčky a tak, ale jen jsem chtěla poukázat na to, že to je možné. A když se spolubydlící cpe třikrát denně lovečákem, dvakrát denně chocapicem a fňuká, že to nejde.. Tak to toteda jde! :D

Přeju hezké úterní odpoledne! :)

5 komentářů:

  1. Určitě to na kolejích jde, jsem toho důkazem :-) Prostě, všechno jde, když se chce :-)
    A zázvorový čaj miluju! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak, JDE TO! :)
    dost mi to připomíná mně a mé kolejní (no a vlastně i doma je to podobné:D) stravování:)

    OdpovědětVymazat
  3. jé moc pěkně shrnutý článek! Přesně tak... jsem na intru a vlastně jím úplně stejně jako ty! :D :) Co se večeří týče, u mě vede tvaroh :) Ale jinak to máme snad na chlup přesný! A uplně miluju ty komentáře, že nemají čas na to, aby si vařili, tak jdou radši do mekáče nebo si objednají pizzu a pak si stěžujou jak jsou tlustý :D Ach jo, takovejm lidem asi není pomoci..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :-)