čtvrtek 24. července 2014

Moje ovesná

Určitě Vás na instagramu neminul hashtag #mojeovesna
Člověku to je vlastně ke dvěma věcem.
Ke zjištění, že ovesné kaše jí čím dál více lidí.
A za druhé k tomu, aby se kochal snídaněmi ostatních a třeba se i inspiroval.
Takže instagram je pro dobrou věc.




Padl zde dotaz, jak kaši připravuji já.
Noo, víte, ehm...
Pokaždé jinak.
Jednou je to s kakaem, jednou se skořicí, jednou s mlékem, jednou jenom z vody, jednou je to s kokosovým mlékem, občas tam přidám tvaroh, někdy nastrouhanou cuketu, někdy mrkev, někdy tam naházím rozinky, někdy čokoládu, občas přidám protein, osladím medem, přidám mák, někdy tam rozmačkám banán, někdy tam přidám chia semínka a nechám přes noc odležet a někdy celou kaši zapeču s nějakým ovocem (a to je Vám teprve mňamka! Nedávno jsem tam nakrájela meruňky a chutnalo to jak meruňkový koláč mého dětství!)
A někdy to ani neni moje ovesná, ale třeba moje ovesno-krupičná a nebo je to dokonce moje rýžová.
Ok, to tak často nebývá, v 9 případech z 10 je to pouze kaše ovesná.


  



A jak ji připravuji nejčastěji?

Základem jsou jemně mleté vločky. Nejčastěji mám z Lidlu, stojí okolo 14 korun a jsou asi nejlepší jak cenově, tak kvalitou. Nemám ráda ty velké kusance vloček, které jsou třeba levnější, ale jsou to prostě velký fláky.
Tákže. Vezmu si hrnec či rendlík, naleju tam cca hrnek vroucí vody (asi jsem to nikdy neodměřovala) a zapnu plotýnku na nejvyšší stupeň.
Čekám, čekám až to začne vařit. Mezitím si připravím vločky a dalších tisíc věcí, které budu potřebovat a na které mám chuť. Od oříšků přes ovoce až po javorový sirup třeba.
Až se voda začne trochu hýbat, nasypu tam požadované množství vloček, což je v mém případě pět lžic (většinou jsou hoodně vrchovaté a netuším kolik to může být gramů..60? 70? víc?.. jednou jsem to vážila a takové ty normální, zarovnané lžíce mi vyšly zhruba na 50, ale nevím, na to vážení jsem líná a klidně mě opravte). Tři lžíce mě opravdu nezasytí. Pardon.
A míchám.
Pořád míchám.
Zběsile míchám.
No a to už je skoro všechno, místo vody mi tam vzniklo ovesné mléko a ve výsledku ani není poznat, že to je vařené pouze ve vodě. Pokud se mi voda vyvaří a kaše je moc hustá (nic proti hustým kaším, ale když je to moc, je to prostě moc), vody trošku přileju. A ještě míchám. Potom sporák vypnu, ale ještě to tam chvilku nechám.. a teď je čas na krájení ovoce!
No a to je asi vše. Pak už jen ozdobím a jím.


Došla jsem k závěru, že když si na tu kaši nepřidám nějaké tuky, jako třeba kešu oříšky či arašídové  máslo, do hodiny umírám hlady. A vloček můžu mít třeba 100 g. 
Prostě ne. Pouze a vločky ovoce... Takhle by to teda nešlo.

Jak to máte vy? Stačí vám vločky a ovoce? A jak kaši připravujete vy? Podělte se! :-)

A ještě k něčemu se musím přiznat. V poslední době vůbec nejím arašídové máslo.
Nevím co mě to popadlo, každopádně doufám, že mě to brzy přejde, že to je jen nějaké přechodné období. ..Protože jich mám ještě asi tak 50. :-D (zásoby z narozenin a z Lidlu, ááá.. ) 


11 komentářů:

  1. Já to mám podobně - pokaždé jinak :D ale většinou mám taky jemné vločky, napůl vodu napůl rostlinné mléko, skořici, po uvaření domíchám protein, dám lžičku máslíčka/kousek čokolády/cini minis/ovoce, a jde se na to :) ale v poslední době jsem zlenivěla a kaše buď nevařím skoro vůbec, nebo v mikrovlnce ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Já si dělám kašičku obyčejně tak ze 100 - 120g vloček...:D a k tomu si ke snídani dám vždy ještě nějaký jogurt s musli nebo bánánem...:D
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  3. já kaše nejčastěji voda, vločky, protein ovoce, když to jídelníček dovolí tak i oříšky nebo máslíčko :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já vodu nepoužívám obvykle nějaké rostlinné mléko, mě to pak více chutná :-D A postup je stejný jako u tebe :-) Njelepší je ovesná s banánem a arašídovým máslem, prostě klasika :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Já si nejčastěji připravuju kaši ze 100 ml vody a 250 ml :) Je nádherně hustá a zasytí ;) A vloček dávám tak 50 - 60 g, což vyjde na takové tři vrchovaté lžíce :) Miluju v kaši rozmačkaný banán a med, to je dobrota ♥ A co teprve taková rozteklá čokoláda :) Tuky do ní moc často nepřidávám, to už bych praskla, ale třeba ještě k tomu jím tvaroh, takže docela porcička, no :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozteklá čokoláda je super! :-) Já tam zase nedávám ten tvaroh.. :) to bych praskla už :D

      Vymazat
  6. máš to tu krásne a si velká inšpirácia! :) prosím ťa po akým menom ťa nájdem na insta?ďakujem, L. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Teda ta poslední malinovo- banánová ta je! Zapříčinila, že začínám odpočítávat čas do snídaně :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :-)