sobota 5. dubna 2014

Mé poprvé: Makronky

Zdravím!
Co se sobotním odpolednem, když člověka zase skolil nějaký bacil a bakalářku má skoro hotovou? (Ano, ano, včera jsem na tom zamakala, takže se musím pochválit! Už jen pár závěrečných úprav a jde se to nechat svázat- desky jsou připravené!)
No, ale zpět k tématu.. Jen tak jsem si studovala kuchařkou od Apetitu (ano, to je má oblíbená a hodně přínosná činnost) s názvem Bon apetite! ve stylu francouzské kuchyně. Zbožňuju tu kuchařku! (Zbožňuju všechny od Apetitu.. )
No a když jsem došla na stránku se sladkostmi, bylo to jasné.
Dnes je ten den, kdy vyzkouším makronky!



Už dlouho na mě čekalo na poličce růžové barvivo, které jsem si jednou koupila v Tescu právě za účelem výroby makronků.
Mám na to celé odpoledne, takže i když se to podělá, nevadí, hlavně že se nějak zabavím. (Ne, dobře, chtěla jsem, aby se povedly a ani nepřipadala v úvahu možnost, že by to snad nevyšlo.. taková škoda ingrediencí!)
No, nejsou to žádní velcí fešáci, ale úplný čtverce či trojúhelníky to taky nejsou.
Ještě bych ráda podotkla, že jsem nikdy žádné makronky nejedla, takže netuším, jak mají správně chutnat, každopádně podle ingrediencí jsem si říkala, že to asi bude hodně, ale vážně hoodně sladké.

Co jsem potřebovala?
3 bílky
40 g cukru krupice
140 g cukru moučka
120 g mandlové mouky
potravinářské barvivo (není nutné)

Hlavně, že jsou na to potřeba jen 4 ingredience (+ barvivo), ale postup vysvětlujou všude jako nehoráznej hardcore.
Je to ale vlastně docela jednoduché.
Dočetla jsem se, že bílky by se měly nechat 24 hodin odležet v lednici.. Prý to tak dělají francouzští cukráři. To já bohužel nejsem, a tak jsem to nechala odležet pouze tři hodiny (i to se počítá!)
Bílky jsem vyšlehala společně s cukrem krupice a následně přimíchávala barvivo společně s mandlovou moukou a moučkovým cukrem. (mouku a cukr jsem ještě předtím prosála, aby byl co nejjemnější)
Připravila jsem si tři plechy, vyložila je pečícím papírem a začala tam klást potravinářským pytlíkem (říká se tomu tak? asi ne..) ehm.. zdobítkem?..kolečka o průměru 2-3 cm. Těsto se mi zdálo celkem tuhé, tak jsem měla trochu strach, ale nakonec to šlo docela dobře (Až na to, že ten pytlík byl nejspíš vadnej kousek, protože růžová byla zkrátka všude! Ne, ten pytlík za to asi nemůže.. Barboro?)
Následně jsem měla počkat, ale netušila jsem jak dlouho, až se z makronků dostane přebytečný vzduch a až utvoří na povrchu filtr.
Počkala jsem asi třičtvrtě hodiny.. Nezdálo se mi, že by se nějak změnily, ale dala jsem je do trouby a pekla 15 minut při 150°.
No a je to!
Teď už je jen nechat lehce vychladnout a můžeme je slepovat náplní!
Já jsem udělala dvě, přičemž základem obou bylo mascarpone. Jednou s kakaem a jednou s mandlovou moukou (velmi originální).
Hotové makronky by se měly uložit do lednice a nechat 24 hodin.
Ale moje nedočkavá sestra je hned okoštovala a pochválila mi je, což je veliká poklona!
Takže si myslím, že v lednici dlouho nevydrží :-))



Co vy? Pečete makronky?
Zkusíte je teď? Když jsem je zvládla i já? :D
Krásnou sobotu! :-)))

11 komentářů:

  1. ooooo to je barvička! :D
    Nemají sice úplně ten makronkový tvar (s takovým tím spodkem), ale to neměly úplně ani ty moje - a věřím, že dobré jsou určitě!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, to me docela stve.. :D ale jsem rada, ze to aspon vzdalene makronky pripomina:)

      Vymazat
  2. Je naprosto jedno, že nemají dokonalý tvar. Jsou totiž růžové, roztomilé a sladké-co víc ke štěstí ? :D
    Jsi šikula :))
    Já si radši zajdu na makronky do Paula (tedy jednou rok, pač za ně chtějí nekřesťanské peníze:D), než se s nimi plácat doma, protože bych je určitě pokazila:D

    OdpovědětVymazat
  3. Mńam, taky jsem je dělala, byly sice mega sladké, ale jsou šileně fotogenické :)

    OdpovědětVymazat
  4. gratuluju je skorododělání:) a napoprvé? božíííí

    OdpovědětVymazat
  5. Nezkoušela jsem a ani nebudu... veganské makronky bych vážně nezvládla... už takhle je to věda. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Super výtvor! :))
    Já bych makronky hrozně ráda vyzkoušela, ale budu je péct až tak za měsíc, kdy u nás vypukne květnové šílenství, protože skoro všichni členové rodiny jsou narození v květnu. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné! Hned bych se zakousla, mňam!

    OdpovědětVymazat
  8. No krásné a ještě růžové, supr!

    OdpovědětVymazat
  9. Jee dík za recept, tohle určitě někdy musím vyzkoušet, přítel miluje sladké, tak ho alespoň překvapím něcím novým:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já je chci, nikdy jsem je nemela ale proste jak je vsude vidim =D haha

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :-)