čtvrtek 16. ledna 2014

Rest Days.

Hezký den. :-)
Dnes bych se chtěla podívat na zoubek svalové regeneraci a odpočinkovým dnům, tedy dnům, kdy necvičime, protože tyto dny jsou více než důležité a pro naše tělo nezbytně nutné.
Zrovna dneska mám rest od cvičení.
A taky rest od učení.
Dneska mám zkrátka rest day se vším všudy!




Regenerace svalů
Jednotlivé svaly potřebují k regeneraci 48 hodin, některé (velké svaly, např. stehenní) i více! Po 48 hodinách jsou svaly připraveny k dalšímu výkonu, ale neměli bychom trénovat tu samou svalovou skupinu.
Po 48 hodinách sval neroste! Roste až za několik dní.
Nejoptimálnější je trénovat tentýž sval po 4-5 dnech. Takže například biceps budu trénovat každý čtvrtý den a né dřív. Jedině tak to povede k úspěchu.
Plné regenerace dosáhne sval až po celých 14 dnech od vykonané zátěže! Proto i v době dovolené nebo jakéhokoliv necvičícího období je důležité dodržovat kvalitní stravu a dopřávat svalům potřebné živiny.
Bavíme se zde o nabírání svalové hmoty a silových trénincích v posilovně.


Dostatek spánku
Denně bychom měli spát 8-10 hodin denně. Během spánku jsou všechny svaly úplně v klidu, bez jakéhokoliv napětí.
Dále je zde růstový hormon somatotropin. Tento hormon, který se uvolňuje především při usínání, buduje svalovou hmotu a spaluje tuky (jednoduše řečeno). Je proto důležitý chodit spát přibližně ve stejnou dobu a usínat za ticha a za tmy. Také bychom neměli trénovat před spaním a vůbec bychom se měli vyhnout fyzické zátěži před spaním.

Pozor na přetrénování!
Ano, může se to stát i nám, obyčejným smrtelníkům. Ne jenom fitness profesionálům, kulturistům, či vrcholovým sportovcům. Jestliže se do toho opravdu opřeme a chceme v rekordně rychlém čase zhubnout nebo okamžitě nabrat svaly, často si mylně můžeme myslet, že když vynecháme třeba jen jediný trénink, všechna naše práce bude k ničemu. A hlavně - žralo by nás svědomí, že jsme to neodcvičili! A tak pomalu, ale jistě směřujeme k přetrénování. Jsme unavení psychicky i fyzicky vůbec neposloucháme své tělo a nedopřejeme mu odpočinek. Nemluvě o tom, že svaly k růstu potřebují regeneraci, o které jsem psala výše, takže pokud chceme nabrat svaly, nebudeme přidávat váhy a zvyšovat intenzitu, protože tím si vůbec nepomůžeme.
Z toho vyplývá. Pokud jste unavení, neřešte to drsnějším tréninkem. Prostě vašemu tělu dopřejte rest day.


Já mám tyto dny tak většinou dva do týdne, ale možná bych měla zařadit víc.
Při těchto dnech toho obvykle sním více než při dnech, kdy mám hodně pohybu.
Dneska mé tělo třeba úplně prahlo po Mačokoládě. A já jsem co? Já jsem své tělo poslechla a dopřála si.(zhruba po 14 dnech :D) No a hned mi bylo líp po těle i na duši!
(když je to zkouškový, potřebuju přece nějakou vzpruhu a Dr. Mačatý, neboli čaj Matcha je prostě nakopávač)

Jak často zařazujete rest days? Odpočíváte dostatečně?

zdroje:
http://www.posilovani-fitness.eu/
http://www.vseokulturistice.cz/
http://e-kulturistika.cz/

13 komentářů:

  1. rest days jsou pro mě děsně těžký, ale snažím se je zařazovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Těch 8 hodin spánku bych potřebovala jako sůl. Zvládnu sotva 6. :/
    Já myslím, že odpočívám dostatečně. Teď po Vánocích dokonce víc, než bych měla. :D Zase si musím najet na ten svůj režim, ale zpravidla to bylo tak, že 6 dnů jsem makala a jeden den jsem nedělala vůbec nic. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to těžký s tim spánkem, no. Já se snažím mít aspoň těch 8 hodin, ale ne vždy to vyjde.

      Vymazat
  3. taky jsem se už přesvědčila, že méně je někdy více, takže zařazuji "resty" pravidelně, pak se na cvičení i více těším;)

    OdpovědětVymazat
  4. Je důležité umět poslouchat své tělo :), je dobrá ta mačokoláda? Já si z mixit objednávala tubus Dr. Mačatý a nijak mě nenadchl :/
    Já si dávám rest day jeden nebo dva, jak to vyjde :), ale min. jeden musím mít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je výborná!
      Dr.Mačatý jsem neměla, tak nevím, ale čaj Matcha mi nechutná. :(

      Vymazat
    2. Já si koupila matcha tea a nasypala si ho do kaše s banánem a tam mi chutnal :) Už jsi další kdo to píše, asi ho nebudu zkoušet pít teda :D

      Vymazat
  5. Pro mě hrozně užitečný článek :-) Takže za něj děkuji .-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek a moc zajímavý ! :-)
    Já si rest day dopřeji tak 1x týdně. Nějak jsem si na to cvičení navykla a bojím se necvičit, mám to tak v hlavě :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný článek :-) Já mám problémy s rest days, ze kterých mám akorát výčitky, a kolikrát jsem se přetrenovala, že se mi to pěkně vymstilo, no a před pár dny jsem si říkala, že takhle to dlouhodobě fungovat nebude a začínám tomu přicházet na kloub. Takže děkuju ti za tento článek, protože díky němu se můžu posunout dál! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Koukám, že to má hodně lidí podobně-jakmile se rozhodnout, že zařadí rest day, tak přijdou výčitky. Také to tak mám, i když vím, že musím. Naštěstí si to už umím racionálně vyhodnotit a zkrátka se k tomu donutit. Hlavně jak již bylo zmíněno výše-daleko více se pak na cvičení těším!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :-)