sobota 30. listopadu 2013

O arašídovém máslu a jiných drogách

Hezký sobotní večer přeju!

Zatímco bych se měla věnovat školním povinnostem, zašla jsem si do fitka na kruhový trénink a teď prokrastinuju na blogu.

V dnešním článku bych se chtěla věnovat mé lásce, arašídovému máslu. Mylsím, že je netřeba příliš ho představovat, většina z vás tuhle dobrotu nejspíš zná.
Dneska jsem v knize o sportovní výživě, kterou jsem si pročítala v práci, narazila na kapitolku právě o burákovém máslu.. začetla jsem se, zasnila, utřela slinu a navíc jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí.

Nejen, že je to nehorázná pochoutka, ale má samé klady! (Pokud ho tedy nekonzumujete rychlostí jedna sklenička za dva dny jako já)




  • působí preventivně proti rakovině
  • je velice chutné
  • zasytí 
  • je to skvělý zdroj energie
  • dá se použít na slano i na sladko
  • má vysoký obsah bílkovin
  • obsahuje kyselinu listovou, hořčík a fosfor
  • působí proti srdečním chorobám
  • obsahuje zdravé (!) tuky
Jen jednu chybičku má - je silně návykové.

Vyzkoušela jsem už celkem dost druhů. Některé mi chutnaly méně, některé více. Jasným vítězem je pro mě arašídové máslo z Marks & Spencer. Crunchy. Skippym samozřemě nepohrdnu! :D Konzistenci dle mého má tak akorát a chuť na jedničku. Obsahuje 91% arašídů, třtinový cukr, palmový olej, slunečnicový olej a mořskou sůl. Kupuji si ho nejčastěji, protože mi chutná nejvíce a cenově na tom není tak zle jako třeba Skippy. Stojí 59,- Kč.



Na druhé místo bych zařadila Skippy (sehnala jsem v Albertu) a arašídové máslo z Lidlu. Skippy stojí okolo 90 korun, což je celkem hodně (pro závisláka jako jsem já). McKennedy z Lidlu je pouze v americkém týdnu (už aby byl, plánuju si nakoupit zásoby) a stálo okolo 50 korun. Měla jsem ho pouze jednou, protože zrovna když byl americký týden, byla jsem mimo ČR a požádala jsem babičku, aby mi ho koupila. Bylo mi blbý po ní chtít těch máslíček deset. :D



Když jsem měla jednou absťák a byl po ruce jenom Kaufland, vyzkoušela jsem arašídové máslo Peo's. No, úplně nejhorší neni, ale je takový "nemastný neslaný". Prostě nevýrazný. Ale pořád je to máslo, takže jsem ho snědla snad stejně rychle jako všechny ostatní. Cenově na tom je celkem dobře, stálo, myslím, okolo čtyřiceti korun.

Naprostý propadák je podle mě arašídové máslo z DM drogerie. Firma Alnatura. Nic proti té firmě, tu mám ráda, ale tohle máslo mě zklamalo. Je na mě hodně slané a celkově to moc nemá tu arašídovou chuť, co mám ráda. Takže to už nikdy více. :-)


Když jsem byla o prázdninách v Londýně, vyzkoušela jsem tam jiné máslo neznámé značky a myslela jsem si, jaká to bude lahoda. Špatné nebylo, ale na mě zase příliš slané, takže stále vede máslíčko z M&S. :)

Z Tesca jsem máslo ještě nezkoušela, ale četla jsem na něj zatím samé pozitivní názory, takže za zkoušku určitě bude stát. :-) 

Párkrát jsem zkoušela udělat domácí burákové máslo. Nevím, jestli jsem neschopná, nebo mám neschopný mixér, ale nikdy se mi nepovedla ta správná konzistence. Ale domácí je domácí. Člověk ví, co tam všechno dá a může si tam dát cukru, soli i oleje kolik chce. A nebo si může udělat 100% z arašídů.

Já a konzumace burákového másla? 
Mám ho každý den. Minimálně lžičku. Občas si říkám, že to vážně přeháním. Někdy se hecnu a říkám si, jak dlouho to vydržím bez másla. Pár dní to jde, ale pak si zase koupím skleničku a jedu v tom znova. :-D Každé ráno si ho dávám do ovesné kaše. Pokud nemám kaši, máslo jde na toast, Pokud nemám toast, máslo jde na lžičku a do pusy. Pokud nemám lžičku, máslo jde na prst a do pusy.
A tak pořád dokola. Takhle si spolu žijeme už několik let a je nám dobře. Až moc dobře!
Původně jsem chtěla psát i o jiných věcech, ale ono to arašídové máslo bude bohatě stačit. :D Je to vážně droga.

Co vy? Jste také závisláci? Jaké máte nejradši? Děláte domácí?





4 komentáře:

  1. Burákové máslo miluju, taky ho jím každý den, přidávám ho všude možně :-) Má výhodu, že jsem v Británii, tady se shání lépe, kupuju ho normálně v Lidlu (to, co u ná bývá jen občas). Domácí jsem ještě nedělala, momentálně nemám mixér, ale někdy to zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Haha, úplně se vidím xD.. Hlavně v tom, "když nemám lžičku".. Pro naši velkou spotřebu jsem se proto rozhodla omezit jeho nákup na opravdu výjimečně x/..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, teď si říkám to samé.. spotřebuji ten zbytek skleničky a dávám si pauzu aspoň týden! :D

      Vymazat
  3. Jo, alnatura máslo je úplně nejhorší co jsem kdy měla, fuj! Jinak souhlasím, ze arasidacek z M&S je nejlepší, ale na paty mu šlape i ten Skippy:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :-)